jouw hond fit & gezond

De fitte senior

Voor hondenbaasjes met een seniore hond, die het belangrijk vinden om hun senior te ondersteunen in een ouder wordend lichaam zodat ze langer fit en gezond blijven.

bewegen is gezond!

Beweging is voor onze hond een basisbehoefte. Tijdens beweging gebeurt er ontzettend veel, dankzij beweging zijn er een hoop processen in het lichaam actief..

Als door ouderdom of een lichamelijk gebrek de mobiliteit van een hond verminderd heeft dit automatisch impact op het welzijn van de hond. Daarom is het enorm belangrijk dat een hond fysiek zo fit en gezond mogelijk blijft.

Heeft jouw hond een gewrichtsaandoening zoals elleboogdysplasie, artrose, of patella luxatie, een probleem met het bewegingsapparaat zoals een hernia of spondylose, heeft jou hond een blessure opgelopen of recent een operatie achter de rug? 

Dan ervaar je wellicht al beperkingen door een gebrek aan mobiliteit. Of misschien herken je een van deze klachten? Je hond gaat minder graag mee wandelen of heeft minder zin heeft om te spelen, hij kan moeilijker zijn mand uit komen of het in en uit de auto springen of op de bank lukt niet meer of minder makkelijk dan voorheen.

Het liefste wil je dat jouw hond zo snel mogelijk weer de oude is. Je vind het naar om je hond zo te zien en je gunt hem ook een fit en gezond lichaam zodat hij weer meer plezier zijn in het leven.

Helaas is het niet altijd mogelijk om te zorgen dat het probleem helemaal verdwijnt, maar (afhankelijk van het probleem) is het zeker mogelijk om deze processen te versnellen of zo veel mogelijk te ondersteunen en te verlichten.

Niet alleen bij problemen maar ook voor hondenbaasjes die preventief het lichaam van hun hond in balans willen houden zodat ze zo lang mogelijk fit en gezond blijven met een minimale kans op blessures.

jouw hond in conditie

Samen heerlijk op pad, de bossen in voor een fijne wandeling. Je kijkt naar jouw hond die geniet van het leven. Niks is er fijner dan dat!

Een lichaam in conditie zorgt ervoor zodat beweging weer makkelijker wordt en dat de hond zich lekkerder in zijn vel voelt. 

Een verbeterde conditie draagt ook bij aan pijnvermindering, meer ontspanning, minder kans op (terugkerende) blessures of compensatie in het lichaam, na activiteiten heeft het lichaam van een hond minder hersteltijd nodig en is fysiek minder vermoeid. Een hond wordt ook meer bewust van zijn lichaam, waardoor balans en coordinatie verbetert, het verminderd stress en draagt zelfs bij aan de mentale toestand van een hond, pijn of ongemak zorgt ervoor dat een hond minder goed in zijn vel zit waardoor een gedragsverandering zou kunnen plaatsvinden.

Zorgen dat het lichaam in balans komt draagt dus bij aan het algehele welzijn van een hond.

basis fitheid training

Het verbeteren van basisfitheid is een belangrijke basis voor goede en gecontroleerde beweging waarbij de kans op blessures aanzienlijk verkleind worden. Dit traject is voor honden van alle leeftijd die fysiek gezond zijn.

Vanaf jonge leeftijd kun je hiermee al aan de gang gaan, per leeftijdscategorie zijn er belangrijke punten om rekening mee te houden. Er worden regelmatig verkeerde adviezen geven mbt de beweging bij jonge honden. Ik leg je uit hoe de fysieke ontwikkeling bij een jonge hond verloopt, zodat je weet welke belasting wel en niet kan.

Ook voor fokkers die hun nest puppy’s een goede basis willen meegeven kom ik aan huis voor een puppy-basisfitheid. Hierbij zorgen we spelenderwijs voor bewustwording van het lijfje zodat het wordt voorbereidt op een fysiek gezond leven.

Voor senioren honden is beweging net zo belangrijk, je kent het gezegde misschien wel “rust roest”. Door te zorgen dat jouw seniore hond op een verantwoordde manier in beweging blijft draagt dat bij aan een langer fysiek en fit lichaam.

Beoefen jij een sport met jouw hond en wil je zorgen dat jouw hond weer in top-conditie komt dan is deze training ook geschikt. We kijken hier na welke deel van de sport de nadruk op gelegd wordt en wat deze sport fysiek van het lichaam vraagt een wat ervoor nodig is.

Vind jij het gewoon leuk om met jouw hond bezig te zijn en daarbij ook nog zijn lichaam in een fysiek goede conditie te trainen dan is dit traject ook iets voor jullie.

revalidatie/herstel training

Voor honden die fysiek niet in orde zijn is het ook enorm belangrijk dat het fysiek in een fittere lichaam wordt gebracht.

Honden zijn meesters in compenseren zodra het lichamelijk ergens een ongemak of pijn ervaart zal een hond dit elders in het lichaam compenseren. Door de pijnlijk poot of schouder minder of anders te gaan belasten, met het risico dat het lichaam niet op een juiste manier wordt gebracht en een ander bewegingspatroon wordt aangeleerd.

Uiteindelijk zorgt dat op termijn voor dat ergens anders in het lichaam dit tot uiting komt als overbelasting of blessure.

Ook na een operaties, val of ongeluk kunnen we met deze training ervoor zorgen dat een hond het lichaam op de juiste manier blijft bewegen. We focussen ons altijd op het hele lichaam maar hierbij zorgen we dat het zwakke punt extra aandacht krijgt. Bij gewrichtsproblemen is grotendeels het ongemak de stijve en stugge spieren en banden om het aangedane gewricht, door te zorgen dat de spieren hierom heen sterker en soepel blijven zal de hond ook minder last ervaren.

Geschikt voor honden met gewrichtsproblemen zoals artrose, ED, HD, OCD, spondylose, hernia, kruisbandproblemen, na operaties of na ongeluk of trauma.

Deze training is een mooie aanvulling maar geen vervanging voor bezoek aan een dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat, laat daarom altijd een fysiek probleem eerst controleren.


before & after
hoe werkt het

Na het invullen van het aanvraag formulier ontvang je van mij een online anamnese formulier. Dit uitgebreide formulier is voor mij nodig om een inschatting te kunnen maken of ik jullie goed zou kunnen helpen en welke manier het beste bij jullie zou passen.

Na het invullen van bepalen welk traject we zullen starten plannen we een afspraak. 

Bij de eerste afspraak zullen we een intake gesprek houden zodat ik een nog duidelijker beeld heb van jullie hulpvraag. Hierna zal ik een bewegingsanalyse van de hond doen en een palpatie om het lichaam na te voelen.

Aan de hand van mijn bevindingen maak ik een trainingsplan, welke ik dan zal toelichten en oefeningen uitgebreid zal uitleggen en oefenen zodat je thuis ook verder aan de slag kunt.

Indien nodig is er naast de training mogelijk de hond extra te ondersteunen door taping. Bij revalidatie/herstel training is dit zeker aan te raden om pijn te verlichten en naar een sneller herstel te werken. Het is ook mogelijk enkel een afspraak te maken voor taping, indien er elders een revalidatie traject is gestart of bij een val, ongeluk of operaties en oude littekens.

Indien gewenst kunnen we direct een volgende afspraak inplannen, aan te bevelen is minimaal 3-6 trainingen te volgen omdat het opbouwen van spieren nou eenmaal tijd kost en het trainingsplan na een periode ook zal moeten worden aangepast om te zorgen dat er een stijgende lijn in de trainingen blijft.

lessen - pakket
losse les